06 iul. De ce se comportă părinții în acest fel?
Toți oamenii sunt modelați într-un creuzet numit familie. Ea reprezintă un sistem, un grup de oameni interconectați care se influențează reciproc în maniere foarte profunde și adeseori ascunse. Familia reprezintă o rețea complexă țesută din iubire, gelozie, mândrie, anxietate, bucurie și vinovăție, un flux și un reflux constat al întregii game de emoții interumane. Aceste emoții răbufnesc ca niște bule și ies la suprafață în marea complicată a atitudinilor, percepțiilor și relațiilor familiale.
La fel ca în cazul unei mări reale, foarte puține mecanisme interioare ale sistemului familial sunt vizibile la suprafață. Cu cât te scufunzi mai adânc, cu atât mai multe secrete descoperi. Când erai mic, sistemul tău familial reprezenta întreaga ta realitate. Deciziile pe care le-ai luat în copilărie, referitoare la cine ești și cum trebuie să interacționezi cu ceilalți oameni, au fost bazate pe maniera în care te-a învățat sistemul tău familial să privești lumea. Dacă ai avut părinți toxici, cel mai probabil ai luat decizii gen: ” Nu pot avea încredere în nimeni”,” Nu voi realiza niciodată nimic”. Aceste decizii acționează în detrimentul tău și trebuie schimbate. Tu poți schimba multe din aceste decizii luate devreme în viață, și implicit întregul scenariu al vieții tale, dar mai întâi de toate trebuie să înțelegi în ce măsură ți-au fost modelate sentimentele, modul de viață și convingerile de sistemul familiei tale.
Părinții tăi au avut la rândul lor părinți. Un sistem familial toxic este ca o ciocnire în lanț pe autostradă, provocând daune și avarii generație după generație. Nu părinții tăi au fost cei care au inventat acest sistem. El este rezultatul sentimentelor, regulilor, interacțiunilor și convingerilor acumulate, transmise de nenumărate generații anterioare. Dacă dorești să înțelegi mai bine confuzia și haosul dintr-un sistem familial toxic, trebuie să începi cu examinarea convingerilor familiei tale, îndeosebi a celor care stabilesc cum trebuie să interacționeze părinții cu copiii lor și cum trebuie să se comporte copiii. Spre exemplu, o familie poate crede că sentimentele unui copil sunt importante, în timp ce o alta îl poate considera pe copil un cetățean de mâna a doua.
Astfel de convingeri ne determină atitudinea în viață, judecățile și percepțiile. Ele sunt incredibile de putenice, separând binele de rău și ceea ce este corect de ceea ce este greșit. Ele ne definesc relațiile, valorile morale, educația, sexualitatea, opțiunile legate de carieră, etica și finanțele. Părinții rezonabil de maturi și înzestrați cu o afecțiune autentică țin întotdeauna cont de sentimentele și de nevoile tuturor membrilor familiei. Ei reprezintă o bază solidă pentru dezvoltarea copilului și pentru independența sa ulterioară.
Convingerile lor pot fi de genul: “copiii au dreptul să nu fie de acord cu noi” sau “copilul trebuie să fie liber să facă greșeli”. Pe de altă parte, convingerile legate de copii ale unui părinte toxic sunt aproape întotdeauna egocentrice și în favoarea sa. El crede lucruri de genul: “copiii să își respecte în orice condiții părinții” sau “se face așa cum vreau eu sau într-o manieră greșită”. Părinții toxici opun rezistență oricărei realități exterioare care le contrazice convingerile. Decât să se schimbe ei înșiși, ei preferă să își creeze o perspectivă distorsionată asupra realității, care să le susțină convingerile actuale. Din păcate, copiilor le lipsește capacitatea de a discrimina între adevărata realitate și realitatea distorsionată a părinților lor. După ce cresc, copiii părinților toxici păstrează convingerile distorsionate ale acestora, ducându-le cu ei în viața lor de adult.