Dificultatea de a accepta iubirea și de a menține relații intime

Deși cei care au primit un maternaj insuficient se simt adesea înfometați emoțional, acest lucru nu le facilitează experiența de a primi afecțiune, deoarece de cele mai multe ori intervin apărări și tensiuni. Intimitatea presupune vulnerabilitate și împărtășirea propriilor nevoi și emoții. Acest lucru este dificil de pus în practică, mai ales de către cei ce prezintă un stil de atașament autosuficient.

Persoanele care au primit un maternaj insuficient au, de asemenea, puncte de reper limitate atunci când vine vorba despre relații intime și așteptarea ca propriile nevoi să le fie satisfăcute. Este dificil să credem că cineva va fi cu adevărat prezent pentru noi atunci când acest lucru ne-a lipsit în prima și cea mai marcantă dintre relații. Mulți au, de asemenea, sentimentul (uneori, inconștient) că nu merită să fie iubiți, având convingerea că, dacă ar fi meritat, mama ar fi fost prezentă pentru ei.

Cei cu un stil de atașament dependent nu numai că au tendința să îi îndepărteze pe cei din jur, pentru că îi sufoca, dar trăiesc și sentimente de furie în relațiile de cuplu, atunci când partenerul nu le asigură iubirea perfectă pe care încă o caută. Această furie îi îndepărtează pe cei apropiați, recrand tiparul pierderii originare.Share