Beneficii secundare

De parcă această împotmolire în comportamente aberante, în obiceiuri mai mult sau mai puțin letale pe termen lung sau scurt și în condiționări absurde n-ar fi deja suficient de complicată și de dureroasă, iată că lucrurile nu se opresc aici. Psihanaliza a demonstrat clar că fiecare dintre noi obținem „beneficii secundare” din suferințele noastre, chiar și din cele mai violente.

Un copil poate să sufere îngrozitor de otite repetate, dar ele îi permit, de asemenea, să aibă acces la căldura reconfortantă a infirmierei și la atenția mamei. Beneficiile secundare sunt toate avantajele foarte concrete și imediate pe care le obținem din faptul că nu ne simțim bine, tot ceea ce avem de câștigat dacă nu reușim, tot ceea ce ne reține de la a ne simți mai bine… De la confortul domestic și financiar, la care nu reușim să renunțăm chiar dacă o facem cu prețul unei vieți conjugale infernale, și până la plăcerea nebănuită și inconștientă de a le crea griji celor care ne iubesc, pentru că măcar astfel avem o dovadă că suntem iubiți de ei…

Acesta este motivul pentru care cei mai mulți dintre noi suntem stăpâniți de sentimente contradictorii când vine vorba de schimbare. Pe de o parte, vrem ceva nou în comportamentul și în viața noastră, dar, pe de altă parte, există ceva care ne împiedică să o facem, fiindcă ne temem că am putea pierde partea aceea bună din tot ceea ce e rău.

Simptomul, fizic sau psihic se constituie pe o logică biologică, în care corpul inteligent își descoperă el însuși mijloace de apărare împotriva mediului înconjurător„.

Citeste si   Strategiile de supraviețuire nu vindecă, ci continuă să creeze clivaje

Aceste două abordări converg către un travaliu asupra memoriei corporale. Regăsesc la persoanele care vin în cabinetul meu această ambivalență a simptomelor și acest atașament profund față de suferințele lor, care le împiedică să renunțe la ele, chiar dacă ar face-o pentru a se simți mai bine. Dar dacă boala însăși n-ar fi altceva decât simptomul unei alte suferințe, un fel de semnal puternic emis de corp pentru a anunța o durere mai profundă? Cam la fel ca schemele repetitive, simptomele sunt urmele unui mod de a exista care și-a dovedit eficiența. Le putem îndura „ad vitam aeternam” sau le putem utiliza pentru a le descoperi cauza inițială a suferinței noastre, pentru a o transforma și a ne elibera astfel de ea.



Share