Vindecarea relațiilor cu părinţii

Atunci când respingem, judecăm, blamăm sau ne distantăm de oricare dintre părinții noștri, reverberațiile sunt resimțite și înăuntru nostru. Poate că nu suntem conștienți de acest lucru, dar a respinge un părinte este același lucru cu a respinge o parte din noi înșine. Când ne rupem de părinții noștri, calitățile pe care noi le considerăm negative la ei se pot exprima in noi în mod inconștient. Dacă, de exemplu, îi percepem pe părinții noștri reci, sau critici, sau agresivi, ne putem percepe pe noi însine reci, autocritici si chiar agresivi cu noi înșine – chiar acele calitați pe care le-am respins la ei. În acest sens, ne facem singuri nouă inșine ceea ce simțim că ne-au făcut părinții.

Răspunsul constă în găsirea unei căi de a-i primi pe părinții noștri în inimile nostre și de a aduce calitățile pe care le respingem la ei (și la noi)în câmpul conștiinței. Astfel, avem șansa de a transforma ceva dificil în ceva care ne poate da putere. Dezvoltând o relație cu părțile noastre dureroase (părți pe care adesea le moștenim de la familia noastră) avem o oportunitate sa le schimbăm. Calitați precum cruzimea pot deveni sursa bunătății noastră; judecățile noastre critice pot sta la baza compasiunii noastre. Împăcarea cu noi înșine începe adesea prin împăcarea cu părinții noștri. Vindecarea poate avea loc chiar și daca ei au murit, dacă sunt în închisoare sau sunt cufundați într-un ocean de durere.

Nu poți schimba ce a fost, dar poți schimba ce este, atât timp cât nu te aștepți ca părinții tăi să se schimbe sau să fie diferiți de ceea ce sunt. Tu ești cel care trebuie să susții relația într-un mod diferit. Aceasta este sarcina ta. Nu e sarcina părinților tai. Atunci când ești supărat pe părinții tăi,te superi pe tine însuți. Imaginează-ți cum ar fi dacă tulpina porumbului s-ar supăra pe boabele de porumb. Împăcarea ține în cea mai mare parte de o dinamică interioara. Relația cu părinții noștri nu e despre ce fac ei și nici despre cum sunt ei sau cum reacționeaza ei. Este despre ce facem noi. Schimbarea are loc în noi. Ne este de mare ajutor sa aflăm ce întâmplări din familia noastră i-au făcut pe părinții noștri să sufere atât de mult. Ce a stat, de la bun început, în spatele distanței, criticii sau agresivitații lor? Cunoasterea acestor evenimente poate deschide calea către înțelegerea durerii lor, dar și a durerii noastre. Când știm ce evenimente traumatice au contribuit la durerea părinților noștri, înțelegerea și compasiunea noastră pot începe să închida vechile răni.

Citeste si   Nu știu unde te termini tu și unde încep eu


Share