De ce are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios. Exprimarea de sine.

Exprimarea de sine este libertatea de a ne exprima așa cum suntem – cu nevoile noastre, sentimentele noastre precum și înclinațiile noastre naturale. Implică așadar credința că nevoile noastre sunt la fel de importante ca nevoile altor persoane. Suntem liberi să ne comportăm spontan, fără inhibiții exagerate. Simțim că avem libertatea să ne ocupăm de activități și interese care ne fac pe noi înșine fericiți, nu doar pe cei de lângă noi. Ni se dă timp să ne distrăm și să ne jucăm, nu doar să muncim și să fim în concurență permanentă unii cu alții.

În mediul în care trăim nevoile și dorințele noastre sunt luate în considerare atunci când se iau decizii. Ni se permite să ne exprimăm emoțiile, câtă vreme nu le facem rău celorlalți. Avem nevoie să fim jucăuși, dezinhibați și plini de entuziasm. Suntem încurajați să avem parte și de joacă, și de muncă.

Dacă însă creșteți într-o familie care descurajează autoexprimarea, sunteți pedepsit sau sunteți făcut să vă simțiți vinovat dacă vă exprimați propriile nevoi, preferințe sau sentimente. Nevoile și sentimentele părinților dumneavoastră sunt considerate a fi mai importante decât dumneavoastră. Ceilalți vă fac să vă simțiți neputincios. Sunteți făcut de rușine dacă vă comportați într-un mod jucăuș sau dezinhibat. Se pune mult mai mult accent pe muncă și realizări decât pe distracție și plăcere. Părinții nu se declară satisfăcuți dacă nu vă ridicați la cele mai înalte standarde.

Există trei semne care indică restricționarea exprimării de sine.

Citeste si   Teama de mânie

Un prim semn este faptul că încercați prea tare să le faceți pe plac tuturor. Mereu aveți grijă ca doar ceilalți să se simtă bine. Dați dovadă de abnegație, aproape ca un martir. Nu pare să vă pese și de propriile dumneavoastră nevoi. Nu suportați să-i vedeți pe cei din jur că suferă și vă veți sacrifica în mod repetat propriile voastre dorințe doar pentru a le fi celorlalți de ajutor. Faceți atât de multe pentru ceilalți, încât aceștia ajung să se simtă vinovați când sunt cu dumneavoastră. În adâncul sufletului, vă simțiți neputincios, pasiv sau chiar aveți resentimente atunci când vedeți că ceilalți nu apreciază tot ce le oferiți. Sunteți prea mult la mila altora și a nevoilor lor.

Un al doilea semn că aveți probleme la acest capitol este că sunteți extrem de inhibat și controlat. Este posibil să fiți dependent de muncă – vă petreceți tot timpul muncind. Munca poate să se refere la carieră sau la altceva. Este posibil să munciți din greu să arătați perfect tot timpul sau să mențineți o curățenie perfectă sau să le faceți pe toate fix așa cum trebuie. Păreți să fiți lipsit de emoții. Nu există spontaneitate în viața dumneavoastră. Vă reprimați reacțiile firești. Fie că vă simțiți silit să faceți ce vor ceilalți, fie că vreți să atingeți un standard imposibil de atins, trăiți senzația că nu vă bucurați cu adevărat de viață. Existența dumneavoastră este ternă și lipsită de plăceri. Cumva vă răpiți singur bucuria de a vă relaxa, de a vă distra, de a avea parte de plăcere.

Citeste si   Împăcarea, reîmpăcarea cu agresorul

Cel de-al treilea semn care indică prezența unor probleme în zona exprimării de sine se prezintă sub forma unei mari cantități de furie neexprimată. Este posibil să suferiți de ranchiună cronică, ce explodează din când în când în mod neașteptat, aproape scăpându-vă de sub control. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți deprimat. Sunteți prizonierul unei rutine nesatisfăcătoare. Viața dumneavoastră pare goală. Faceți tot ceea ce trebuie și totuși nu găsiți nicio plăcere în asta.



Share