Teama de mânie

Mânia este o emoție supărătoare. Ea poate fi asociată adeseori cu abuzurile din copilărie, sau cu oamenii pe care i-ai văzut furioși când erai copil. Multă lume se teme de impresia făcută asupra altora dacă aceștia i-ar vedea furioși și se tem să nu fie respinși. Ei cred că oamenii buni și plini de iubire nu se înfurie niciodată, sau nu au dreptul să fie furioși pe părinții care le-au dat viață.

Peste toate, furia este foarte înspăimântătoare. Mulți oameni se tem să nu distrugă pe altcineva dacă își vor da curs liber furiei sau ei se tem că nu își vor mai putea opri niciodată mânia. Aceste temeri sunt cât se poate de reale, dar adevărul este că:

Ceea ce ne temem că se poate întâmpla dacă ne vom înfuria se poate întâmpla la fel de bine și dacă nu ne înfuriem!

Atunci când îți reprimi mânia, tu poți deveni depresiv sau abraziv, iar ceilalți oameni te pot respinge la fel de mult ca în situația în care te-ai înfuria deschis pe ei. Mânia reprimată este imprevizibilă. Ea poate exploda în orice moment, iar atunci când o face, devine adeseori de necontrolat. Mânia este întotdeauna distructivă dacă nu este gestionată, îndeosebi dacă a mocnit mult timp în subconștient.

Copiilor deveniți adulți ai părinților toxici le vine foarte greu să își gestioneze mânia, întrucât au crescut într-o familie în care expresia emoțională a fost descurajată. Mânia este privilegiu exclusiv al părinților. Marea majoritate a copiilor crescuți de părinți toxici își dezvoltă o mare toleranță față de tratamentele abuzive. Ei nu sunt conștienți decât vag că în copilărie li s-au întâmplat lucruri neobișnuite. Mulți dintre ei nici măcar nu știu cât de furioși sunt în realitate. Dacă te integrezi în această categorie, cel mai probabil îți gestionezi mânia printr-una din următoarele maniere: ți-o îngropi în inconștient și devii bolnav sau deprimat; ți-o transformi în suferință și martiriu; ți-o negi consumând alcool, droguri, prea multă mâncare sau făcând prea mult sex; sau explodezi tot timpul lăsându-ți mânia să te transforme într-o persoană beligerantă, tensionată, frustrată și suspicioasă.

Citeste si   De ce are nevoie un copil pentru a se dezvolta armonios. Nevoia de autonomie.

Din păcate cei mai mulți oameni continuă să aplice aceste metode vechi de când lumea, complet ineficiente, dar singurele pe care le cunosc. Ei nu fac nimic pentru a se elibera de controlul părinților asupra lor. O manieră mai eficientă de gestionare a mâniei constă în canalizarea acesteia astfel încât să te definești mai bine pe tine însăți și limitele tale.

1. Acordă-ți permisiunea de a fi furios fără a-ți judeca sentimentele. Mânia este o emoție la fel ca oricare alta, ea nu este bună sau rea, ea reprezintă inclusiv un semnal care îți transmite un mesaj important. Ea ți-ar putea spune că drepturile tale sunt călcate în picioare, că ești insultat sau folosit, ori că nevoile tale nu sunt îndeplinite. Mânia înseamnă întotdeauna că ceva trebuie să se schimbe.
2. Exteriorizează-ți mânia. Ia la bătaie o pernă, țipă la o fotografie a persoanei pe care ești furios. Până când nu își vei scoate la lumină mânia refulată, tu nu o vei putea vindeca.
3. Intensifică-ți activitatea fizică. Transformarea mâniei în energie fizică te poate ajuta să te eliberezi de o mare parte din tensiunile fizice acumulate în corp. Recunoașterea mâniei amplifică energia și nivelul productivității. Invers, nimic nu secătuiește mai mult decât mânia refulată.
4. Nu te folosi de mânia ta pentru a-ți întări imaginea de sine negativă. Tu nu ești rău pentru că ești furios. Mânia generează adeseori o stare de vinovăție.
5. Folosește-te de mânia ta ca de o sursă de energie pentru autodefinirea de sine. Mânia te poate ajuta să înveți foarte multe despre ceea ce ești dispus să accepți sau nu în relația cu părinții tăi. Ea te poate ajuta să îți definești limitele și granițele. Te poate ajuta să te eliberezi de vechile tipare de supunere, acceptare și teamă de dezaprobarea părinților tăi. Mânia te poate ajuta să îți reorientezi energia către tine însuți, nu către încercarea imposibilă de a-ți schimba părinți.

Citeste si   Iubirea bazată pe structuri psihice sănătoase vs întemeiată pe strategii de supraviețuire în urma traumei

Singurii oameni care sunt tot timpul furioși sunt cei care nu își recunosc mânia sau care se folosesc de aceasta pentru a dobândi putere și pentru a-i intimida pe alții. Mânia este o reacție umană normală în fața tratamentelor abuzive. Copiii deveniți adulți ai părinților toxici au foarte multă mânie acumulată. Nu la fel de evidentă este însă durerea sufletească acumulată.



Share