Corpul nostru ne transmite semnale

Pielea capului ne mănâncă, ochii ne ustură, nasul curge, urechile țiuie, buzele sunt crăpate, gâtul ne ustură, picioarele sunt umflate – se întâmplă să ne simțim corpul în acest mod sau în vreunul similar. Unele dintre aceste senzații sunt trecătoare. Ele durează câteva minute, uneori chiar zile sau săptămâni, iar apoi dispar brusc. Altele sunt permanente și ne însoțesc întreaga viață. Uneori ne deranjează mai puțin, alteori mai mult. Câteodata pot fi insuportabile și ne răpesc bucuria de a trăi.

Pentru unele reacții fizice există o explicație imediată: pielea capului ne mănâncă, deoarece am folosit un șampon care ne usucă părul. Ochii ne ustură deoarece stăm lângă un foc deschis. Nasul curge deoarece ne-am infectat cu bacterii. Urechile ne țiuie după ce am fost într-o discotecă gălăgioasă. Gâtul ne ustură deoarece am cântat prea tare. Inima bate puternic după ce am alergat pe scări până la etajul patru. Simțim o presiune în stomac deoarece am mâncat prea mult. Genunchii ne dor după o plimbare istovitoare în munți. La nivel organelor sexuale s-a instalat o infecție fungică după un contact sexual. Picioarele sunt umflate din cauză că am stat mult timp la o coadă.

Cu cât recunoaștem mai mult legătura dintre reacțiile corpului nostru și clauzele declanșatoare, cu atât mai bine îl putem ajuta să se simtă din nou confortabil. Putem, de asemenea, preveni înlănțuirea cauză – efect prin adoptarea unui comportament adecvat. Cu toate acestea, dacă nu înțelegem cauzele, putem lua măsuri greșite. Un exemplu este acela în care folosim spray-uri pentru a stopa curgerea nasului – astfel noi de fapt oprim eliminarea bacteriilor făcute inofensive și a celulelor moarte, subminând astfel munca utilă a sistemului nostru imunitar. Dacă ignorăm cauzele suferințelor corporale, ca atunci când, de exemplu, tot cărăm în spate obiecte grele, deși avem deja dureri dorsale, noi nu facem decât să forțăm corpul să reacționeze și mai puternic. La fel, dacă, de pildă, continuăm să mâncăm, deși stomacul nu mai poate primi nimic, în cele din urmă corpul va fi nevoit să reacționeze cu greață și vomă.

Citeste si   Abuzatorii sexuali. Trădarea supremă

Așadar, pentru a ne purta cu grijă cu corpul nostru, trebuie să cunoaștem relațiile cauzale, să fi încercat metodele eficiente de vindecare și să avem disponibilitatea de a asculta semnalele trupului. Este important să nu fim indiferenți față de propriul nostru corp sau să nu-l privim ca un adversar sau chiar ca pe un dușman care vrea să ne rănească. El este prietenul nostru, care face pentru noi tot ce-i stă în putință, dacă acordăm atenție nevoilor sale fundamentale.

Extras din cartea Corpul meu, trauma mea, eul meu – Franz Ruppert & Harald Banzhaf

Fara comentarii

Adauga un comentariu