Nemulțumirea

„Dacă o stare de fapt interioară nu este conștientizată, atunci ea se produce ca destin în exterior.” Carl Jung

Cuvintele pe care le folosim când vorbim despre grijile și frământările noastre pot spune mai multe decat ne dăm seama. Totuși, puțini dintre noi ne gândim să le acordăm atenție. Nemulțumirea ta poate chiar să conțină semințele rezolvării pe care o cauți. Trebuie doar să cauți înăuntru.

Pentru a ne auzi nemulțumirile în limbajul de zi cu zi, vom căuta cel mai profund fir de emoție din țesătura cuvintelor pe care le rostim. Vom fi atenți la cuvintele care ne fac să rezonăm emoțional cel mai puternic. Uneori este vorba despre o frică debilitantă care ne ține captivi. Alteori este aspectul urgent al unui lucru cerut sau solicitat. Alteori este doar o mare durere. Ex.” Ori de cate ori Aurora, o ingineră proiectată, în vârstă de 52 de ani, se simțea anxioasă și singură, ea se plângea așa: De ce întotdeauna toti mă părăsesc? De ce nu sunt destul de buna pentru ei?”

Uneori auzim cuvinte sau fraze care par să aibă o viață proprie, ca ele nu ne aparțin. În analiza nemulțumirii nu ne vom opri doar la limbajul rostit, ci observăm ți limbajul corpului, somatic sau fizic. De asemenea, acordăm o atenție specială simptomelor ți comportamentelor care se manifestă în mod idiosincratic sau neobișnuit. Când examinăm cuvintele unei nemulțumiri, acordăm implicit un credit cuvintelor, dar nu acordăm intotdeauna același credit și contextului. De cele mai multe ori cuvintele ca atare sunt adevarate pentru cineva – dar nu obligatoriu pentru noi. Ca să descoperim cine este acel cineva, e necesar să aruncăm o privire în spatele cortinei, în istoria noastră familială. Uneori, limbajul din nemulțumire noastră e atât de presant, încât ne forțează să dezgropăm morții familiei pentru a găsi răspunsuri. Totuși, de multe ori, povestea familială pe care o căutăm nu este imediat accesibilă. Mascate de rușine, îngropate în durere sau protejate sub formă de secrete de familie, este puțin probabil ca aceste informații să fie subiect de discuții la cină. Uneori știm povestea traumatică din spatele problemei noastre, doar că nu întotdeauna facem legătura cu experiențele noastre din prezent.

Citeste si   Comportamentele adictive

Ce calitate specială sau ce mesaj esențial încearcă să exprime nemultumirile sau simptomele? Când este privită de la distanță, nemulțumirea sau simptomul poate deveni un mod creativ de exprimare care te poate conduce către o finalizare, vindecare, integrare sau poate către o separare de un sentiment pe care l-ai preluat, dar care nu ti-a aparținut ție de la bun început. Poate că simptomul sau problema ta te forțează să faci un pas pe care nu l-ai făcut, un pas pe care nu-l mai poți ignora. Poate că ți se cere să finalizezi o fază a dezvoltării tale care a fost întreruptă când erai copil. Poate că simptomul sau problema ta recreează o stare de neajutorare care intră în funcțiune pentru a te aduce mai aproape de părinții tăi. Sau dimpotrivă, poate că simptomul sau problema ta te forțează să crești și să devii independent de ei. Poate ai ignorat o parte din tine care se exprimă prin simptome. Poate ai neglijat o limită personală, care nu mai poate fi trecută cu vederea.

Simptomele și nemulțumirile noastre pot să ne conducă spre repararea unei relații rupte sau să ne ajute să vindecăm o traumă personală forțându-ne să ne confruntăm cu sentimentele pe care le-am reprimat cu mult timp în urmă. Nemulțumirile, simptomele și problemele noastre pot funcționa ca niște indicatori care ne arată direcția către ceva ce este încă nerezolvat. Ele ne pot ajuta să aducem la lumină ceva ce nu putem vedea sau ne pot pune în contact cu ceva sau cineva pe care noi sau familia noastră l-am respins. Când ne oprim asupra lor și le explorăm, ceea ce este nerezolvat poate iesi la suprafață, dând o nouă dimensiune procesului nostru de vindecare. Putem ieși din acest proces simțindu-ne mai întregi si compleți.

Citeste si   Beneficii secundare


Share